Днес отбелязваме Петрови заговезни, които предшестват Петровия пост и Петровден. Петровият

...
Днес отбелязваме Петрови заговезни, които предшестват Петровия пост и Петровден. Петровият
Коментари Харесай

Петрови заговезни


Днес означаваме Петрови заговезни, които предшестват Петровия пост и Петровден.
 Петровият пост се назовава още " Апостолски ", а преди време - " Пост за Петдесетница " по образеца на апостолите, които, откакто приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целият свят.
 Постът, който стартира в деня след Неделя на Всички светии и предшества апостолския празник, напомня страданията на първите християни и другите християнски служения. Очиствайки сърцето си с пост, човек става по-способен да възприема плодородните блага и с Божия помощ да отстоява на изкушенията.Затова след светлите и радостни дни на Възкресение, Възнесение и Петдесетница Църквата е открила да се отдаваме на пост.
 Продължителността на Петровия пост е друга според по кое време е било Възкресение Христово. Започва постоянно от неделята след Петдесетница - Неделя на Всички светии, и приключва в деня преди двата най-големи апостолски празници - 29 юни, когато се празнуват първовърховните апостоли Петър и Павел, и 30 юни - Събор на светите дванадесет апостоли
Днес е последният ден, в който могат да се ядат месо, яйца, мляко и млечни артикули.

Днес имен ден честват Панайот, Пантелей, Панчо.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР